de Cocina

Churros (spanyol fánk)

HOZZÁVALÓK:

  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • A sütéshez:
  • 2 dl olaj
  • A tetejére:
  • 5 dkg vaníliás porcukor
  • A mártogatáshoz:
  • 15-20 dkg olvasztott tejcsokoládé

ELKÉSZÍTÉS:

Egy lábasba beleöntjük a vizet, a cukrot, a csipetnyi sót és a vajat, és nagy lángon felforraljuk. Amikor felforrt, hozzákeverjük a lisztet, és addig kavarjuk, amíg egy nagy golyóvá áll össze. Ekkor a tűzről levesszük és kihűlni hagyjuk.
Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és robotgéppel simára keverjük. Félidőben belekeverjük a vaníliás cukrot is.
Az olajat felforrósítjuk (nem kell belőle sok, de jó forró legyen, mert a fánkcsíkok így nem szívják meg magukat olajjal, és elérjük a tökéletes végeredményt: a külseje ropogós, a fánk törhető, a belseje pedig puha marad), és készítsük elő a vaníliával elkevert porcukrot, hogy az olajból való kivétel után rögtön meg tudjuk hempergetni benne a fánkokat.
A fánk akkor lesz a legszebb, ha csillag végű habzsákból nyomjuk ki, ha van ilyen eszközünk, tegyük bele a tésztát gyors mozdulatokkal nyomjunk egyenes vagy hurok formát (6-10 cm-es) az olajba, előtte gyors mozdulattal a tésztát vágjuk le a kellő hosszúságnál. (Természetesen a nyomáshoz egy tiszta, erős nejlon zacskó is megfelelő.)
Hamar sül, amint pirul, már ki is vesszük az olajból, nehogy megégjen. Vaníliás porcukorba forgatjuk, vagy ez el is hagyható (ahogy a képen) és olvasztott csokoládéval kínáljuk.
(A tésztájából a cukrot kihagyva sós, sajtos mártással is gyakran fogyasztják.)